Dit jaar was ons Centre of Expertise namens Avans Hogeschool de host voor het jaarlijkse European Lean Educators Conference (ELEC).

ELEC is een internationale conferentie waarin bedrijfsleven en onderwijs kennis uitwisselen rond Lean-management. De jaarlijkse internationale conferentie ELEC richt zich op kennisuitwisseling binnen en tussen onderwijs en bedrijfsleven over Lean-denken als management- en verbeteringsfilosofie.

We blikken terug op drie inspirerende en waardevolle dagen!

Publicatiedatum
31 oktober 2023
Onderzoeksgebied

Rond het thema ‘Challenging the Future with Lean’ werden docenten, onderzoekers, trainers en coaches uit het bedrijfsleven uitgedaagd om na te denken over de toekomst. Via presentaties van inspirerende sprekers en met interactieve workshops worden actuele inzichten in Lean-denken gedeeld.

De eerste dag van ELEC begon met een voorwoord van onze directeur Arna Arnautovic. Het programma van de eerste dag was gevuld met keynotes van  Jaap van den Heuvel (Hoogleraar Healthcare Management, Universiteit van Amsterdam) die sprak over het gebruik van Lean in de zorg. Daarna vertelde Alinda Kokkinou tijdens haar speech over de kracht van digitalisering en data analytics.

De tweede dag van ELEC draaide om Best practices in Lean. Het programma ging van start met het indrukwekkende verhaal van Komberianov Serhii, voorzitter van het Lean Institute Ukraine. Dr. Michael Sanders bood de deelnemers aan ELEC een kanteling van het perspectief op Lean: zijn aanpak focust niet op processen, maar op producten en Mark Hijmans deelde met het publiek de ervaringen van ASML met Lean, en de lessen die hijzelf niet alleen bij ASLM maar ook in andere werkkringen heeft opgedaan met verbetertrajecten.
Na de parallelle sessie van de middag volgde aan het eind van het dagprogramma de uitreiking van de Best Paper Award en de dag werd afgesloten met een walking diner in het sfeervolle Jhieronimus Bosch Art Centre in ’s-Hertogenbosch.

De derde dag was inspirerend en bewogen. Jim Lippens, CEO van 4D Lean, vertelde hoe belangrijk het is dat medewerkers betrokken zijn in een organisatie. Hij wilde kwetsbare mensen helpen en ze hoop geven zodat ze meer tevreden zijn op werk. De oprichter van 4D Lean legt uit dat wat dit voor leiderschap betekent: kwetsbaarheid, jezelf open durven stellen en uit die comfortzone te stappen. En hoeveel impact het kan betekenen om uit die comfortzone te stappen werd daarna toegelicht door pianiste Iris Hond die naast haar speech ook prachtige stukken op de piano speelde.  Rose Heathcote, Senior Advisor bij Thinking People, vertelde tijdens haar keynotespeech over manieren waarop we de wereld kunnen verbeteren. Verder werd de kennis van de drie dagen in praktijk gebracht door een serious game van LEGO. De winnaar kreeg een certificaat uitgereikt door de jury, bestaande uit Jim Lippens, Rose Heathcote en Vicevoorzitter College van Bestuur Jacomine Ravensbergen.