We zijn toe aan een nieuwe economie: een ondernemend speelveld waaraan iedereen kan deelnemen, dat ingebed is in natuur, samenleving en cultuur en zorgt voor mensen en de aarde. Deze vernieuwing ontstaat door met elkaar te experimenteren, te leren, ontwikkelen en conceptualiseren. Door huidige uitgangspunten in vraag stellen, radicale alternatieven serieus nemen en door te spelen met nieuwe regels en uitgangspunten.

Het lectoraat Economie als Gemeengoed is een collaboratieve praktijk waar een waaier aan vernieuwende ideeën samenkomen die kunnen gaan over business- en organisatiemodellen, economische ecosystemen en over baanbrekende praktijken van startups, scale-ups en in vrijplaatsen binnen gevestigde bedrijven. Een plek waar innovatieve ondernemers, radicale denkers, creatieve geesten en doeners, studenten en onderzoekers met elkaar aan de slag gaan om de verzameling aan puzzelstukken die iedereen inbrengt met elkaar in verband te brengen zodat beelden ontstaan van een nieuwe economie in wording. In het lectoraat werken kunst, wetenschap en praktijk met elkaar samen.

We leven in een tijd waarin alles mogelijk lijkt, waarin elke droom waar kan worden. Tegelijkertijd lopen we tegen de grenzen aan van wat de aarde kan dragen. En we zijn er nog steeds niet in geslaagd om armoede, ongelijkheid en uitsluiting van velen op te lossen. Welke vormen van economie, ondernemen en organiseren dragen bij aan het realiseren van welzijn voor iedereen in harmonie met elkaar en de aarde? Een economie die door ons bedacht is, daar kunnen ook weer vragen bij stellen. We kunnen haar bijstellen en opnieuw ontwerpen.

De onderzoeksprogramma’s van dit lectoraat zijn:

  • Collaboratieve en collectieve economieën: hoe organiseer je toegang tot en invloed op de werking en bedoeling van de markt?
  • Natuur-inclusieve economieën: hoe zien economieën eruit waarin mensen, andere soorten en de natuur gelijkwaardig samenwerken?
  • Toekomstontwikkeling: wat zijn waarden en vaardigheden om samen de toekomst te ontwikkelen?
  • (ver)anderonderzoek: hoe doe je samen onderzoek dat verandering teweeg brengt?

 

Associate lectoraat

Het associate lectoraat ‘Collaborate to Regenerate’ maakt onderdeel uit van het lectoraat. Dit onderzoeksprogramma richt zich specifiek op samenwerking in collaboratieve waarde modellen voor een regeneratieve circulaire economie. De belangrijkste onderwerpen zijn:

  • (her)ontwerp van partnerschappen om te komen tot een eerlijk en gelijkwaardige waardenetwerk,
  • waarin het creëren van de meervoudige waarde en positieve impact centraal staan,
  • vanuit de ontwikkeling van een holistische, gedeelde benadering van het systeem,
  • waarin zowel technische als biologische materialen continu (circulair) stromen.

Dit doen we door te leren vanuit (radicaal) ontwerpen en doen in co-creatie.

Wil je zien welke projecten wij allemaal doen voor dit lectoraat?

Bekijk ze hier