
Hoe kunnen mkb-maakbedrijven hun economische, ecologische en sociale prestaties verbeteren om beter voorbereid te zijn op de toekomst?
Om deze vraag te beantwoorden, hebben Centre of Expertise Brede Welvaart en Nieuw Ondernemerschap, Midpoint Brabant, REWIN, Koninklijke Metaalunie en FME het actieonderzoek Brede productiviteit voor de mkb-maakindustrie in Brabant uitgevoerd.
Gedurende dit tweejarige project, dat vier masterclasses omvatte voor 22 mkb-maakbedrijven, is een innovatief dashboard ontwikkeld. Deze praktische tool helpt bedrijven om te sturen op brede productiviteit door middel van meervoudige waardecreatie. Het concept van meervoudige waardecreatie versterkt de veerkracht en flexibiliteit van de mkb-maakindustrie in tijden van onzekerheid. Brede productiviteit meet dus niet alleen economische groei, maar ook maatschappelijke waarde. De uitkomst van dit actieonderzoek was een praktisch dashboard waarmee bedrijven hun economische, ecologische en sociale prestaties kunnen meten en verbeteren. Dit onderzoek maakt deel uit van het programma Slimmer Werken van Midpoint Brabant, in samenwerking met Centre of Expertise Brede Welvaart en Nieuw Ondernemerschap van Avans Hogeschool en met steun van de provincie Noord-Brabant.
Actieonderzoek: Samen Ontdekken Wat Werkt
De aanpak van BWNO is allesbehalve traditioneel. “We doen geen onderzoek over bedrijven, maar met bedrijven,” zegt Marleen Janssen Groesbeek, lector Sustainable Finance & Accounting bij Avans Hogeschool. “Dus niet eerst een plan maken, data ophalen en het daarna presenteren. We stappen midden in de praktijk, het is actieonderzoek. We zenden niet, we onderzoeken samen. En juist dat maakt ons werk waardevol.”
“Dit actieonderzoek helpt mkb-ondernemers in de maakindustrie om echt breder te kijken en nieuwe kansen en risico’s te identificeren,” aldus Sandra Doeze Jager, projectleider en associate lector bij het lectoraat Impactvolle Waardeketens van CoE BWNO. “Ze krijgen concrete tools om niet alleen financieel te groeien, maar ook om hun maatschappelijke en ecologische impact te versterken.” De arbeidsproductiviteit in de Nederlandse mkb-maakindustrie staat onder druk. Grote bedrijven kunnen gemakkelijker investeren in groei en duurzaamheid, terwijl kleinere bedrijven vaak de middelen en kennis missen om een bredere kijk op productiviteit te ontwikkelen. Daarom zijn deze masterclasses zo waardevol.
Meervoudige waardecreatiemodel
In de masterclassreeksen stond het meervoudige waardecreatiemodel centraal. Dit model helpt bedrijven om waarde te creëren en risico’s te herkennen op 6 gebieden: financieel, geproduceerd, intellectueel, menselijk, sociaal en natuurlijk kapitaal. Onder begeleiding van onderzoekers van CoE BWNO en experts ontdekten ondernemers hoe ze brede productiviteit kunnen integreren in hun bedrijfsvoering. Ze pasten het waardecreatiemodel toe om hun productiviteit te verhogen, met aandacht voor duurzaamheid en maatschappelijke impact. Bovendien bood het traject een waardevol netwerk waarin mkb’ers, onderzoekers en experts van elkaar leerden en nieuwe samenwerkingen ontstonden.
Dashboard voor MKB-Maakbedrijven
De bevindingen uit dit actieonderzoek zijn vertaald naar een dashboard dat mkb-maakbedrijven helpt om kansen en risico’s beter in kaart te brengen. Dit praktische hulpmiddel ondersteunt ondernemers bij het maken van strategische keuzes op basis van brede productiviteit en maatschappelijk verantwoord ondernemen.
📹 In de video zie je de hoogtepunten van de afsluitende masterclass, met inspirerende reacties van ondernemers en projectleden: Innovatief dashboard helpt mkb-maakbedrijven bij economische, ecologische en sociale productiviteit.
📚 Lees hier meer over nieuwe masterclasses: Nieuwe masterclasses helpen mkb’ers om koers te houden in turbulente tijden | Avans Hogeschool