Op 24 november vond het Acceleration Event plaats in Den Bosch. Tijdens dit evenement werden de resultaten van het Circular Cotton Cascade project gepresenteerd en werd een visueel eindproduct gelanceerd.

 

Publicatiedatum
24 november 2023
Onderzoeksgebied

 

Het katoencascadeconcept is geïnitieerd door Sanne van den Dungen, die aan het begin van de dag vertelt hoe ze inspiratie kreeg om dit concept op te starten. Sanne: ”ik wilde kijken hoe we een positieve voetafdruk achter kunnen laten in plaats van een negatieve voetafdruk. Hoe kunnen we kijken naar meervoudige waardecreatie en boeren daar een integraal onderdeel van maken? Circulaire economie was de inspiratie om dingen anders te doen. We wilden een positieve impact achterlaten en communities herstellen.”

Karen Janssen legde verder uit dat in het Katoencascadeproject vier werkpakketten werden georganiseerd, waar vraagstukken werden opgepakt. De resultaten van de werksessies werden door de partners gedurende het Acceleration Event gepresenteerd.

Jacomine Ravensbergen, voorzitter van het College van Bestuur, vertelde over wat dit project voor Avans betekent. ”Het Circular Cotton Cascade project is een goed voorbeeldproject hoe wij praktijkonderzoek zien: op vraag van mensen die er toe doen. Mensen en boeren in India krijgen op een goede manier hun product waarbij fair pricing wordt gehanteerd. Dit wordt samen met bedrijven gedaan die er met goede bedoelingen in staan en hier ook graag werk van maken. Mooi dat we hiermee door kunnen gaan en dat Avans ook een van de partners is. Ook voor onze studenten is dit een prachtig voorbeeld hoe je dingen anders kunt doen.”  Jacomine lanceerde vervolgens het eindproduct van de Circular Cotton Cascade: een digitaal interactief boek die kun je op de website van de katoencascade kunt zien.

De rest van de dag was gevuld met presentaties door de partners. Voor iedere presentatie werd een video* getoond waarin een proces van de keten werd gevisualiseerd. Vervolgens presenteerden de partners de resultaten van hun werkpakketten: Sanne van den Dungen, Anna Schilizzi en Michiel Dekkers vertelden over de vraagstukken gericht op vezel, Marco Verkooijen en Kees Timmersmans over data transparency binnen de keten, Niels Sprong en Anton Luiken over impactindicatoren en Karen, Robin Pereboom en Thalia van Mensvoort over collaboratieve waardemodellen. Na iedere presentatie kreeg het publiek de opdracht om mee te denken om verder te bouwen op inspirerende ideen

Tussendoor gaf lector Godelieve Spaas van het lectoraat Economy in Common haar keynotespeech waarbij ze het publiek de volgende boodschap meegaf: val uit je rol, doe iets samen, vlucht niet weg van problemen. Zo kunnen we bijdragen aan een economie waar mensen beter leven, met elkaar in harmonie. Een inspirerende speech, die Karen vervolgens mooi aanvulde. “De textielproductie een van de meest onduurzame modellen. De transactie is gebaseerd op een systeem met oneerlijke prijzen en onzichtbare marges. Het is tijd om dit systeem te overwegen en er is een beweging gaande waar wij als BWNO voor staan: samenwerken met mensen in harmonie om wellbeing te verbeteren. Daar hebben we elkaar voor nodig. Je moet elkaars motieven en processen ervaren, en niet alleen figuren interpreteren.”

Circular Cotton Cascade is ready for the next step! “We willen samen met Avans katoen inkopen waar shirts, werkkleding en handdoeken van gemaakt worden en dit omzetten in hergebruik. Alles wat we doen delen we met de sector,” zegt Karen

De dag werd prachtig afgesloten met een indrukwekkend en mooi gedicht door  spoken word artiest Ine Mols. Ze vatte de dag samen in een kunstwerk van woorden.

*Wil je de video’s van de katoencascade zelf ook bekijken? Je vindt ze ook op de projectpagina via deze link.