
We hebben fantastisch nieuws!
Vijf onderzoeksprojecten van Centre of Expertise Brede Welvaart en Nieuw Ondernemerschap zijn recent gehonoreerd binnen verschillende regelingen van Regieorgaan SIA. Deze projecten richten zich op urgente maatschappelijke thema’s zoals duurzaamheid, circulaire economie, vertrouwen in technologie en toekomstbestendige bedrijfsmodellen. Een prachtige erkenning van de kracht van praktijkgericht onderzoek én een stimulans voor brede welvaart en nieuw ondernemerschap.
De projecten zijn stuk voor stuk innovatief, maatschappelijk relevant en sterk verbonden met het werkveld. Hieronder een voorproefje van wat er komen gaat:
Nature Onboarding Humans
Hoe kunnen ondernemers de stem van de natuur écht meenemen in hun bedrijfsvoering? Dit project onderzoekt hoe we kunnen verschuiven van een mensgericht naar een ecocentrisch perspectief. Samen met o.a. Nationaal Park Duinen van Texel en creatieve professionals wordt gewerkt aan een werkboek vol methodieken en verhalen die bijdragen aan ecosystemisch herstel.
Collectieve waardeketen van lokaal linnen: Rollen & Risicodeling
In samenwerking met The Linen Project wordt onderzocht hoe spelers in de linnenketen – van boer tot ontwerper – samen bouwen aan een duurzame, lokale textielketen. Onderzocht wordt hoe deze samenwerking werkt, hoe risico’s gedeeld worden en hoe dit kan leiden tot een nieuw waardemodel voor de textielsector.
Vertrouwen in AI bij productieplanning in het MKB
AI in de maakindustrie biedt kansen, maar roept ook vragen op. Hoe creëer je vertrouwen in AI-systemen die productieplanningen maken? Dit project onderzoekt hoe Explainable AI het vertrouwen van medewerkers kan vergroten, met interviews en experimenten in samenwerking met mkb-bedrijven.
Steward ownership als toekomstmodel in familiebedrijven
Familiebedrijven zijn de ruggengraat van onze economie, maar opvolging is niet altijd vanzelfsprekend. Dit project onderzoekt hoe steward ownership – een eigendomsmodel waarbij missie en continuïteit centraal staan – kan helpen om familiebedrijven toekomstbestendig te maken.
Fibre Forward
Dit project volgt de reis van een T-shirt van katoenveld in India tot winkel in Nederland, en ontwikkelt een digitaal productpaspoort dat volledige transparantie en traceerbaarheid garandeert. Een belangrijke stap richting circulaire mode, waarin technologie en duurzaamheid hand in hand gaan.
Deze projecten laten zien hoe praktijkgericht onderzoek bijdraagt aan oplossingen voor complexe maatschappelijke vraagstukken. Van circulaire textielketens tot AI in de maakindustrie, en van natuurinclusief ondernemen tot nieuwe eigendomsstructuren. We hopen dat je net zo enthousiast wordt als wij. Binnenkort verschijnen de uitgebreide projectpagina’s op bwno.nl. Houd hiervoor onze LinkedIn pagina en deze website in de gaten.