Lectorenplatform Circulaire Economie 3.0

Hoe kunnen we ondernemers ondersteunen in de circulaire transitie? Wat is de rol die digitalisering hierin kan spelen? En hoe maken we ons huidige voedselproductiesysteem circulair? Actuele vraagstukken, waar het Lectorenplatform Circulaire Economie zich weer over gaat buigen.

Looptijd
Lopend
Onderzoeksteam

Deze en andere vraagstukken kwamen voort uit de brainstormsessie tijdens de eerste bijeenkomst van het Lectorenplatform Circulaire Economie, die onlangs plaatsvond bij de Hogeschool van Amsterdam. Het was een inspirerende dag met leden van het Platform, waarin ideeën werden uitgewisseld en uitgewerkt voor samenwerking.

Het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA kende eerder deze maand de subsidie toe voor de voortzetting van het Platform Circulaire Economie. Ons Centre of Expertise nam de subsidie in ontvangst, namens Avans Hogeschool en de veertien andere hogescholen en drie maatschappelijke partners.

Tijdens de kick-off vertelde Inge Oskam, Lector Circulair Ontwerpen en Ondernemen en Directeur Onderzoek faculteit Techniek, over de nieuwe missie van het City Net Zero – Centre of Expertise HvA, waarin wordt gewerkt aan de transitie naar een duurzame stad. Hierbij staan drie thema’s centraal: zero broeikasgassen emissie, zero afval en zero impact op klimaat.

Vervolgens deelde Ton van Kollenburg, voorzitter van het lectorenplatform, hoe de komende drie jaar van het lectorenplatform eruit gaan zien. “ De komende drie jaar staan de volgende doelen centraal: studenten voorbereiden op de transitie naar een circulaire economie, het ontwikkelen en uitwisselen van kennis in open samenwerkingsverbanden van o.a. onderzoekers en organisaties, en het delen van kennis met elkaar, politiek, bedrijfsleven en de samenleving.”

Ook de circulaire transitie in het hoger onderwijs kwam aan bod. De hogescholen die betrokken zijn bij het lectorenplatform zijn bezig met het ontwikkelen de Master Sustainability Transitions. Liesbeth Rijsdijk en Els Bliekendaal legden uit hoe studenten binnen deze master diepgaande expertise gaan ontwikkelen op de thema’s duurzaamheid en meervoudige waardecreatie. Dit stelt hen onder andere in staat om samen met andere de duurzame transitie vorm te geven.

Binnen de Master wordt samengewerkt met lectoren en onderzoeksgroepen in het HBO om de transitiegerichte onderzoeksprocessen vorm te geven. Van Kollenburg: “Het Lectorenplatform Circulaire Economie is hierbinnen een belangrijke partner. Uit de aansluitende brainstorm over dit onderwerp kwamen al diverse concrete samenwerkingsmogelijkheden op tafel; deze gaan we nu verder vormgeven.”

De komende weken gaan Danielle Twardy-Duisters, Rob Bakker, Kasper Lange, Peter Joore en Ton van Kollenburg aan de slag met het verder uitwerken van de besproken ideeën, zodat hierop in de volgende bijeenkomst kan worden voortgebouwd.