Met je opleiding bouw je aan je toekomst. Je werkt naar je diploma toe, om daarmee straks een baan te vinden. Maar eigenlijk kies je met je opleiding ook wat jouw rol in de samenleving gaat zijn. Als uitvoerder in de woningbouw, HR-adviseur bij een gemeente, of webdesigner voor een groot reclamebureau. Welk beroep je later ook kiest: vanuit elke baan kun je bijdragen aan het oplossen van de grote maatschappelijke vraagstukken die ons te wachten staan. Zoals de klimaatverandering, het beschermen van de biodiversiteit en het opraken van de grondstoffen die we nu nog in overvloed gebruiken. Bij CoE BWNO helpen we je om te ontdekken hoe jij dat kunt doen. Namelijk: door op onderzoek uit te gaan. Want door te ontdekken hoe je bijvoorbeeld bij bedrijven of in groepen mensen onderzoek kunt doen, leer je via onze onderzoeken hoe jij zelf nieuwe kennis kunt vergaren en overbrengen op anderen. En hoe je die kennis kunt gebruiken om de wereld om je heen te veranderen. Al is het maar een beetje. Want als maar genoeg mensen een klein stapje doen, maken we met elkaar een groot verschil voor een betere wereld in de toekomst. 

Wat is brede welvaart?

Welvaart meten we nu nog vooral als economische groei en financiële vooruitgang. In geld dus. Het gebruiken van grondstoffen en inzetten van mensen zien we daarbij als iets dat niet te voorkomen is. Dat daardoor ook uitputting en uitbuiting ontstaat, negeren we vaak liever. Maar de aarde en de maatschappij bereiken hun grenzen. Het moet en het kán anders. Daarvoor moeten we onze welvaart voortaan gaan bekijken als ‘brede welvaart’. 

Brede welvaart is alles wat mensen van waarde vinden. Spullen en geld, maar ook bijvoorbeeld onderwijs, gezondheid en een fijne omgeving om in te leven. Brede welvaart betekent ook dat íedereen óveral, nu en in de toekomst, die welvaart voor zichzelf waar kan maken. Om dat te kunnen doen, hebben we nieuw ondernemerschap nodig: ondernemerschap dat bijdraagt aan menselijke en natuurlijke waarden en dat zich inspant om schade te herstellen maar liever nog te voorkómen. De overgang naar brede welvaart vraagt om een andere manier van kijken, om andere kennis en inzichten. Ook voor studenten. 

Wat doen we voor (en met) studenten?

Samen met studenten willen we een verschil maken in de samenleving. Hoe we dit doen? Door samen praktijkgericht onderzoek uit te voeren. Concreet werken we samen met studenten door: 

  • Studenten mee te laten werken met onze onderzoekers en lectoren bij het doen van onderzoek; 
  • Het organiseren van afstudeerateliers en studenten te begeleiden bij hun afstuderen; 
  • Afstudeeropdrachten en studentassistenschappen aan te bieden; 
  • Ondersteunen van start-ups van studenten in hun sociaal ondernemerschap; 
  • Bijeenkomsten te organiseren voor alumni, om hen bij te praten over actuele ontwikkelingen en nieuwe inzichten in het vak. 

Alles wat we doen, doen we in co-creatie. We gaan met elkaar in gesprek, verkennen wat we voor elkaar zouden kunnen betekenen en gaan, bij een ‘match’, met elkaar in zee. 

Ook aan de slag?

Wil jij ontdekken hoe je met onderzoek mee kunt bouwen aan een betere wereld in de toekomst? Vul het contactformulier in door op de onderstaande knop te drukken, dan nemen we contact met je op.

Ik wil aan de slag!

Meer weten over ons kennisprogramma en de lectoraten? Ga dan naar deze webpagina.