Gemeente Etten-Leur

Het onderzoeksproject Smart Light Concepts bestaat uit 12 deelnemende partijen die vertegenwoordigd worden door 7 officiële partners: Avans Hogeschool en de Universiteit van Porstmouth, de steden Amiens, Brugge en Etten-Leur, het graafschap Suffolk, de intercommunale WVI en netbeheerder Fluvius. De stad Roeselare is vertegenwoordigd door de Provincie West-Vlaanderen. De stad Veurne doet mee met een pilot en wordt vertegenwoordigd door WVI. De stad Mechelen participeert ook met een pilot en wordt vertegenwoordigd door netbeheerder Fluvius. Daarnaast ondersteunt Fluvius de pilot van de stad Brugge.Hieronder worden de partners kort toegelicht.

11 juni 2024

Kan Demarketing De Wereld Redden?

Welke mogelijkheden hebben wij om onze negatieve impact op onze leefwereld te verminderen? De reclamebranche is bezig met het ontwikkelen van een standaard voor de eigen CO2-uitstoot. Maar er is meer nodig. Kan demarketing een antwoord bieden? 
11 juni 2024

In gesprek met: Zwaluwe Bouw

Zwaluwe Bouw is een regionaal betrokken bedrijf in de bouwsector. De strategie van Zwaluwe Bouw is “Samen met co-makers innovatieve en creatieve producten en diensten ontwikkelen en zorg dragen voor medewerkers, maatschappij en milieu”. Het is niet voor niets dat dit bedrijf mooi aansluit op het praktijkgericht onderzoek van ons Centre of Expertise Brede Welvaart en Nieuw Ondernemerschap. We gaan in gesprek met de oprichter van Zwaluwe Bouw Cor de Heijde, oud-student Nick van Dordregt en hoofd bedrijfsbureau Eric van Ginneken.
10 juni 2024

Publicatie InTechOpen: Perspective Chapter: Educational Technology under Scrutiny in Higher Education

Binnenkort wordt er door InTechOpen een boek gepubliceerd met als voorlopige werktitel “Reducing Carbon Footprint in Different Sectors for Sustainability” door Prof. Taha Selim Ustun. In dit boek wordt een hoofdstuk gepubliceerd ( en nu al online beschikbaar) geschreven door BWNO onderzoekers, Marieke Versteijlen en Marleen Janssen Groesbeek met de titel “Perspective Chapter: Educational Technology under Scrutiny in Higher Education – A Framework for Balancing Environmental, Economic and Social Aspects in a Blended Design”
04 juni 2024

Onderzoek, bedrijfsleven en onderwijs kwamen samen bij het SPRONG Kennisfestival

Op dinsdag 28 mei 2024 vond het SPRONG Kennisfestival plaats met als thema 'Circulair leven en werken in Brabant'. Deze dag stond in het teken van uitwisseling van kennis en inspiratie opdoen. Onderzoekers van Avans en Fontys organiseerden interactieve workshops en twee keynote-sprekers deelden hun visie en ervaring van duurzaam ondernemerschap.
26 mei 2024

Samen ondernemen met impact

Afgelopen donderdag 23 mei vond ons eerste BWNO-event plaats aan de Onderwijsboulevard in Den Bosch. We kijken terug op een mooie middag die in het teken stond van inspiratie opdoen om een volgende stap te zetten op jouw route van impactvol ondernemen.
15 april 2024

Praktijkgericht onderzoek bij Avans

 Praktijkgericht onderzoek samen met partners is onmisbaar om antwoorden te vinden op maatschappelijke vraagstukken. De 4 Centres of Expertise van Avans, waar dat praktijkgericht onderzoek plaatsvindt, bundelden  tijdens de Avansdag hun krachten in een prikkelende sessie.
15 april 2024

Twee-jarig actieonderzoek in vier exclusieve masterclasses

Wil je bouwen aan een stevige toekomst voor jouw bedrijf én voor de maakindustrie als collectief? Meld je aan om zeker te zijn van je plek!
04 april 2024

Meld je aan voor het SPRONG Kennisfestival

Wil jij ontdekken hoe we de manier waarop we leven en werken toekomstbestendiger kunnen maken? Je bent van harte welkom bij het Sprong Kennisfestival met het thema "Circulair leven en werken in Brabant", op dinsdag 28 mei bij Plaats De Kleine Aarde in Boxtel. Waag de sprong en leer van onderzoekers wat circulair ondernemen betekent.
26 maart 2024

Meld je aan voor het BWNO-event ‘Samen ondernemen met Impact’

Positieve impact creëren is een essentieel streven voor ondernemers en bedrijven die verder gaan dan alleen financiële winst. Door anders te ondernemen hou je niet alleen je bedrijf financieel gezond maar zet je je in voor een positieve verandering in de wereld om ons heen. Maar hoe doe je dat? En vooral waar begin je? Kom naar ons allereerste BWNO-event op 23 mei en raak geinspireerd!
20 maart 2024

Terugblik op de Week van de Circulaire Economie

Terugblik op twee prachtige events die zich afspeelden tijdens de Week van de Circulaire Economie.
13 maart 2024

‘Het gaat erom dat we zuinig omgaan met aanwezige materialen’

In dit interview gaat lector Marleen Janssen Groesbeek in gesprek over circulair bouwen, duurzaamheidsverslaglegging, true pricing, brede welvaart en waarom 'de boeren' zo boos zijn.
12 maart 2024

Met Gate2 brede welvaart in de regio versnellen

Het staat prominent in hun doelstellingen: als regioversneller zet Midpoint Brabant zich in voor verduurzaming en brede welvaart in Midden-Brabant. Onderzoekers van Centre of Expertise Brede Welvaart en Nieuw Ondernemerschap helpen Midpoint om dat doel te realiseren. Maar ook docenten en studenten van Avans brengen hun inzet en ideeën in. Bijvoorbeeld bij Gate2 in Rijen, een innovatiehub van Midpoint Brabant, waar Avans een HELIo heeft ingericht.
12 maart 2024

Brede welvaart in de wijk

De medewerkers van ContourdeTwern houden zich bezig met de meest uiteenlopende onderwerpen. Van buurtbemiddeling en vrijwilligersondersteuning tot jongerenwerk en formulierenhulp. In 14 gemeenten in Brabant en Zuid-Holland staan zij letterlijk midden in de samenleving. Dat motiveerde ContourdeTwern om samen met de onderzoekers van BWNO aan de slag te gaan met verduurzaming in de gemeentes waar ze actief zijn.
07 maart 2024

BWNO Update | Voorjaar

De nieuwe editie van de BWNO nieuwsbrief is gereed. Je leest onder meer over ons allereerste BWNO-event. Ook werpen we een terugblik op het Symposium Continu Verbeteren en delen we details over aankomende evenementen in het kader van de Week van de Circulaire Economie.
14 februari 2024

De film STRAF in het Chassé Theater!

Op 12 maart wordt de korte film STRAF in het theater van Breda getoond: een inspirerende avond met de film STRAF, panelgesprek, cabaret, spoken word en installatiekunst over duurzaam handelen.  
07 februari 2024

SUSTAIN Symposium

Op donderdag 28 maart 2024 wordt het SUSTAIN-onderzoek afgerond met een openbaar slotsymposium. In een gevarieerd programma wordt teruggeblikt op het onderzoek, worden de belangrijkste inzichten besproken en wordt vooruit geblikt: hoe maken we blijvend ruimte voor de kunsten en wie heeft daarin welke rol te spelen?
07 februari 2024

Circulair bouwen = Samen bouwen

In het kader van de Week van de Circulaire Economie organiseren het CoE BWNO | Avans Hogeschool en de Gemeente ’s-Hertogenbosch, het event Circulair bouwen = Samen bouwen.
06 februari 2024

Save The Date: BWNO Event ‘samen ondernemen met impact’

De datum staat vast: op donderdag 23 mei 2024 vindt het eerste CoE BWNO event plaats. Het thema is 'samen ondernemen met impact'.
26 januari 2024

Symposium Continu Verbeteren 2024 Recap

Op 25 januari 2024 vond het Symposium Continu Verbeteren plaats bij Onderwijsbouleverard in Den Bosch. Een inspirerende middag gevuld met een Keynote van Arno Koch, afstudeeropdrachten die gepresenteerd werden door studenten van de Minor Continu Verbeteren, een lego serious gaming en de uitreiking van de Lean Green Belts.
23 januari 2024

Interview met BWNO directeur Arna Arnautovic op Dare to Avans

Een even mooie als pittige uitdaging, die veel vraagt van onze collega’s. Dat is de Ambitie 2025. In de serie Dare to Avans geeft Avans podium aan medewerkers die de ambitie van de hogeschool waarmaken op hun eigen unieke manier. Gepassioneerde professionals die ambitie combineren met persoonlijke aandacht en wendbaarheid. Die lef hebben, kansen pakken en experimenteren. Wie zijn zij? Wat drijft hen? In aflevering 2 Arna Arnautovic, directeur bij het Centre of Expertise Brede Welvaart en Nieuw Ondernemerschap. 
Titelscherm nieuwjaarswens 2024
05 januari 2024

BWNO Update: nieuwjaarswens

Deze keer een speciale uitgave van onze nieuwsbrief BWNO Update: een nieuwjaarswens met een korte terugblik op het voorbije jaar.
20 december 2023

Studiereis naar Singapore

In november organiseerde ‘Wij zijn Katapult’ een studiereis naar Singapore om nieuwe vormen van publiek-private samenwerkingen te verkennen. Katapult is een groot netwerk van publiek-private-samenwerkingen in Nederland. Het is een van de aanjagers van de Centres of Expertise in Nederland. Vanuit de Avans-CoE’s gingen BWNO-programmamanager Patrick Kuijken en MNEXT-directeur Ralph Simons mee op reis. In dit interview vertellen ze over hun ervaringen in Singapore.
29 november 2023

Eindrapport onderzoek “Van Award naar Impact” beschikbaar

Het onderzoeksproject 'Van Award naar Impact' heeft gezocht naar effectievere manieren voor de creatieve industrie om met hun biobased innovaties de impact te bewerkstelligen die ze nastreven: het versnellen van de biobased transitie en het verbeteren van onze leefwereld.  Alle bevindingen zijn nu samengebracht in het eindrapport.
24 november 2023

Terugblik op het Circular Cotton Cascade Acceleration Event

Op 24 november vond het Acceleration Event van het Circular Cotton Cascade project plaats. We blikken terug op deze informatieve en inspirerende dag.
24 november 2023

BWNO Opinie: Black Friday

In 2019 schreef lector Ondenkbare Marketing Kaj Morel een opinieartikel in BN De Stem over Black Friday. Hoe staan we er vier jaar later voor met dit koop-festijn?
RAAK award
17 november 2023

Circular Cotton Cascade wint SIA-RAAK publieksprijs

Tijdens het jaarcongres van SIA heeft het project Circular Cotton Cascade dat onder leiding staat van assocciate lector Karen Janssen, de publieksprijs van de RAAK-award gewonnen.
15 november 2023

Publicatie in Springer Nature Group journal Humanities and Social Sciences Communications

14 november 2023

Promotieonderzoek Blended Learning in higher education from a sustainability perspective

Filmposter documentaire
10 november 2023

‘Mag ik jou iets vragen?’ in première

In de hoopvolle documentaire ‘Mag ik jou iets vragen?’ buigen studenten, docenten en lectoren van 14 hogescholen zich over de vraag hoe economisch onderwijs kan bijdragen aan oplossingen voor grote maatschappelijke vraagstukken
10 november 2023

Circular Cotton Cascade: SIA- RAAK award en acceleration event

Het Circular Cotton Cascade Acceleration event wordt een dag vol inspiratie en transformatie, rond de vraag hoe we de cascade naar de volgende fase kunnen brengen
Workshop Integraal Rapporteren voor Amphia Ziekenhuis
03 november 2023

Bedrijfsworkshop over integrated reporting beschikbaar

Om financiële afdelingen te helpen zich voor te bereiden op de CSRD ontwikkelden onze onderzoekers op basis van praktijkgericht onderzoek een workshop Integrated Reporting
31 oktober 2023

Terugblik op ELEC

Dit jaar was ons Centre of Expertise namens BWNO de host voor het jaarlijkse European Lean Educators Conference (ELEC). We blikken terug op drie inspirerende en waardevolle dagen!
31 oktober 2023

Marleen Janssen Groesbeek in Top 50 Women in Sustainable Finance 2023

Mooi nieuws! Onze lector Sustainable Finance en Accounting Marleen Janssen Groesbeek is opgenomen in de Top 50 Women in Sustainable Finance 2023!
09 oktober 2023

Feestelijke opening TINT West-Brabant

Op 3 oktober was de feestelijke opening van TINT West-Brabant. Een regionaal initiatief om samenwerking op het gebied van inclusieve technologie te stimuleren.
05 oktober 2023

Cor Beyers nieuwe lector ‘Nieuw Ondernemerschap’

Centre of Expertise Brede Welvaart en Nieuw ondernemerschap mag een nieuwe lector verwelkomen. Dr. Cor Beyers, MBA, gaat leiding geven aan het nieuwe lectoraat Nieuw Ondernemerschap.
29 september 2023

European Lean Educators Conference (ELEC) 2023: “Wat is waarde?”

Lean-denkers uit uiteenlopende branches ontmoeten elkaar tijdens de 9e editie van ELEC. Bekende Lean-experts als Jaap van den Heuvel en Michael Sanders geven keynotes en pianiste Iris Hond verzorgt een unieke samenwerking met 4DLean-bedenker Jim Lippens
25 september 2023

Evenement ‘Ondernemen voor brede welvaart’ op 8 november 2023

Wil jij ondernemen met impact? Onderneem dan voor brede welvaart! Kom op woensdag 8 november 2023 naar de dag over ondernemen voor brede welvaart op het Provinciehuis van Noord-Brabant in ’s-Hertogenbosch
Nominatie RAAK-award SIA
07 september 2023

RAAK-award nominatie SIA voor het Circulaire Katoencascade-project

Het Circular Cotton Cascade-project van onze associate lector Karen Janssen is genomineerd voor het RAAK-award van Regieorgaan SIA
07 september 2023

Sprong Kennisfestival 28 september geannuleerd

De organisatie heeft helaas het besluit moeten nemen om het Sprong Kennisfestival, dat voor 28 september gepland stond, te annuleren
College van Bestuur op het podium
23 augustus 2023

Academisch jaar 2023-2024 feestelijk ingeluid

Met een drukbezocht feest in het Bredase Chassé-theater gaf Avans afgelopen maandagavond het startsein voor het nieuwe academische jaar.
13 juli 2023

Lectorenplatform Circulaire Economie kan weer 3 jaar door

Dankzij subsidie van het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA kan het lectorenplatform Circulaire Economie 3.0 de komende 3 jaar verder werken aan een duurzamere en meer circulaire samenleving
ELEC Serhii Komberianov
11 juli 2023

Serhii Komberiano spreker op ELEC2023

Serhii Komberianov, de voorzitter van het Lean Institute Ukraine, is een van de sprekers op de European Lean Educators Conference 2023 in oktober bij Avans in 's-Hertogenbosch
Ondertekening SOK Impact Ondernemen
10 juli 2023

Samenwerkingsverklaring ‘Impact ondernemen, het nieuwe normaal in Breda’

Op 7 juni ondertekenden we samen met Urban Living Lab Breda, de Triple O Campus Breda, Betrokken Ondernemers Breda (BOB) en de gemeente Breda de samenwerkingsverklaring ‘Impact ondernemen, het nieuwe normaal in Breda’
Merlijn Koch krijgt promotiebeurs
03 juli 2023

Docent-onderzoeker Merlijn Koch krijgt prestigieuze onderzoekspromotiebeurs

Docent-onderzoeker Merlijn Koch heeft een prestigieuze promotiebeurs voor leraren ontvangen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Lector Marleen Janssen-Groesbeek en junior-onderzoeker Tahis Marti
28 juni 2023

Nieuwe materialen gepresenteerd voor financieel onderwijs

Tijdens het slot-event van het INTEGRES-project hebben onderzoekers van BWNO, de Hogeschool Gent, de Katholieke Universiteit Lille, de Technische Universiteit Dublin en de Universiteit Bologna nieuwe onderwijsmaterialen gepresenteerd, voor financieel onderwijs over integraal rapporteren
Loods met minicontainers van de gemeente Oosterhout
27 juni 2023

Milieuwinst door hergebruik banden in Oosterhout

In project 'Circulariteit in banden Oosterhout' werd een relatief eenvoudige manier gevonden waarmee gemeenten milieuwinst kunnen behalen
ELEC Mark Hijmans ASML
17 juni 2023

Mark Hijmans (ASML) key note spreker bij ELEC2023

Mark Hijmans, senior manager operational excellence bij ASML, is één van de key note sprekers tijdens ELEC2023, het internationale congres over LEAN management waar CoE BWNO in oktober gastgever van is
07 juni 2023

Meld je aan voor het INTEGRES Multiplier event

Op 26 juni organiseert Avans Hogeschool het Multiplier Event van INTEGRES. In het INTEGRES-project hebben vijf Europese onderwijsinstellingen lesmateriaal ontwikkeld waarmee studenten integraal leren rapporteren. Vanaf vandaag kun je je inschrijven voor het evenement.
05 juni 2023

Het is weer mogelijk om stage te lopen bij de Zorgvereenvoudigers!

Het is weer mogelijk om stage te lopen bij de Zorgvereenvoudigers, een samenwerkingsverband tussen Avans Hogeschool en Amphia Ziekenhuis
Filmposter Devil's avocado
24 mei 2023

Jan Terlouw en Ilse Warringa in klimaatfilm van Avans Hogeschool

De film The Devil’s Avocado, met naast Jan Terlouw en Ilse Warringa ook Bert Hana en Joy Verberk in de hoofdrol, beleeft op 26 mei haar onderwijspremière tijdens het Groene Peper Festival in Leeuwarden. Op 13 juni volgt de ondernemerspremière bij MKB Rotterdam-Rijnmond en Blue City.
23 mei 2023

Praktijkgids transdiciplinair werken

Onze lector Godelieve Spaas bracht kennis en ervaring in voor het maken van de Praktijkgids transdisciplinair werken van Het Groene Brein Brein en Community Sociaal Circulair. De gids geeft begeleiders van veranderprocessen praktische tips en tools die hun wortels hebben in een brede wetenschappelijke basis
Zaal met podium Avansdag
25 april 2023

Onderzoek inspireert medewerkers op Avansdag 2023

Als Avans inspireren we niet alleen graag onze studenten, maar ook onze medewerkers. De jaarlijkse Avansdag voor medewerkers is daarvoor een uitgelezen kans. Onderzoek nam dit jaar een prominente plek in in het programma.
Poster INTEGRES
24 april 2023

INTEGRES Muliplier event op 26 juni 2023

Op 26 juni is Avans Hogeschool gastheer voor het Multiplier Event van INTEGRES. In dit Europese onderzoeksproject ontwikkelden vijf Europese opleidingsinstituten open source lesmaterialen waarmee financiële studenten leren geïntegreerd verantwoorden over mensen, klimaat en milieu
12 april 2023

Praktijkgericht onderzoek is nodig om een goede hogeschool te zijn

Praktijkgericht onderzoek is nodig om een goede hogeschool te zijn. Dat betogen Avans vice-voorzitter Jacomine Ravensbergen en Arna Arnautovic, kwartiermaker van ons Centre of Expertise in een vandaag gepubliceerd artikel op ScienceGuide. 
ELEC pictogram
08 april 2023

ELEC 2023: abstracts indienen vanaf nu mogelijk

De voorbereidingen voor het ELEC congres zijn in volle gang. Vanaf nu is het mogelijk om papers in te dienen.
27 maart 2023

Avans ’s-Hertogenbosch host van ELEC2023

De 9e editie van de European Lean Educators Conference (ELEC2023) vindt plaats bij Avans ’s-Hertogenbosch van 24 tot en met 26 oktober 2023.
Studenten presenteren aan het Amphia
16 maart 2023

Avans en Amphia werken samen aan verbeteren zorg

Om de beste zorg te kunnen bieden is investeren in opleiding, innovatie en wetenschap van groot belang. Daarom werken het Amphia Ziekenhuis en Avans Hogeschool samen aan verschillende projecten binnen de zorg. Een van deze samenwerkingsprojecten is ‘Zorgvereenvoudigers’.
13 februari 2023

Tweedaagse hackathon studenten HRM

Welk verschil kun jij vanuit je positie als mens én als (toekomstige) HRM’er in je vakgebied maken om uitbuiting van arbeidsmigranten in Nederland tegen te gaan?’ Met die vraag gingen 28 derde- en vierdejaars studenten van de opleiding Human Resource Management van Avans eind januari aan de slag in een tweedaagse Hackathon.
10 februari 2023

Duurzamer fietsen vraagt nieuwe wet-en regelgeving

Fietsen is oer-Hollands én duurzaam en verdient dan ook extra aandacht in de Week van de Circulaire Economie.
02 februari 2023

Groene Groei, leren van de natuur!

Hoe kunnen we duurzame merken sneller laten groeien met behulp van bewezen groeistrategieën uit de natuurlijke wereld?
02 december 2022

Samenwerking onderwijs en praktijk versnelt voedseltransitie

Om te komen tot écht duurzame voedselsystemen, helpt een omgeving waarin je in een veilige atmosfeer anders kunt leren, denken en doen. Dat vinden de Brabantse onderwijsinstellingen Avans Hogeschool, HAS green academy en Yuverta niet alleen, ze gaan het ook doen.
01 december 2022

Straf als inspiratie in Helsinki

Op 23-26 november vond in Helsinki de ELIA BIENNIAL CONFERENCE plaats. Een conferentie van een wereldwijd verbonden Europees netwerk, dat een platform biedt voor ontwikkeling en uitwisseling van hoger kunstonderwijs. En tijdens dat evenement is de film Straf van het Avans-lectoraat Sustainable Strategy and Innovation (SSI) en PEERfilm vertoond.
31 oktober 2022

Opinie: 3 hobbels op het pad naar brede welvaart

In het licht van brede welvaart vraagt de kijk op kunst en cultuur om herijking. Dat stellen Avanslectoren Kaj Morel en Sebastian Olma en professor Gerard McCartney van de Universiteit van Glasgow in hun opinieartikel in BN DeStem.
23 januari 2022

Beschermd: test nieuwsbrief

Er is geen samenvatting, omdat dit een beschermd bericht is.